Help! Alles jeukt… De processierups in Nederland

Eikenprocessierups

Bomen ingepakt in witte lagen, je hebt ze vast al gezien. De eikenprocessierups houdt huis in Nederland, maar hoelang gaat deze overlast nog duren?

De eikenprocessierups

Oorspronkelijk komt de eikenprocessierups uit Zuid-Europa, maar sinds 1990 worden ze steeds vaker in Nederland gezien. Je ziet ze vooral in de maanden mei, juni en juli in bomen in stedelijk gebied. Je ziet ze maar weinig in de bossen. Het is de rups van een nachtvlinder. De beesten gaan in groepen in processie opzoek naar eikenbladeren, hun voedsel. Hierbij produceren ze witte haren. Naast deze witte haren hebben ze ook brandharen. Deze kun je met het blote oog niet zien, maar bij aanraking kan het zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Wanneer vliegen de rupsen uit?

Waarschijnlijk wordt het in augustus weer minder. Binnen enkele weken vliegen de eerste vlinders al uit. Echter blijven de nesten vol zitten met brandhaartjes. Die haartjes kunnen zich nog steeds verspreiden bij een harde windvlaag of als de nesten uit de bomen vallen. Volgens Arnold van Vliet van het Kenniscentrum Eikenprocessierups loopt het dit jaar uit de hand wat betreft de jeuk. Het is volgens hem niet duidelijk waardoor het komt dat we dit jaar zo massaal klagen over bultjes. “Uitroeien is onmogelijk. We hebben zo veel eiken en de temperaturen worden steeds gunstiger voor het beest. Als we de bestrijding beter coördineren en er jaarrond aandacht voor hebben, kunnen we het wel beheersbaar maken. Maar dat kost veel geld.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *