Met de komst van het internet is online shoppen mogelijk gemaakt en kunnen retailers hun productaanbod dan ook klein houden of specialiseren op een bepaald product. Immers zijn de grootste kosten voor retailing weggevallen dankzij online shopping.
Webshops
Je zult nog maar weinig winkels tegengekomen die geen websites hebben. Uiteraard zal niet elke soort winkel goed zijn voor online verkoop zoals een kwaliteitsslager of broodbakker. Maar toch kunnen ook die zich online promoten met een website. Kortom, alle winkels staan online.
Maar voor de retailers is een webshop de uitgelezen kans om publiek directer te benaderen dan en passant winkelpubliek binnen te krijgen. Dankzij de online marketingtechnieken is veel verkeer te verkrijgen naar de webshop. En zo heeft de webshop meer ruimte gemaakt voor verkoop en zie je dat het tegeneffect is dat veel winkels exclusief online bestaan en steeds minder een fysieke winkel hebben.
Producten
Doordat online shopping enkel een technische zaak betreft voor het oprichten van een winkel, is het ook aantrekkelijk voor retailers die klein willen zijn om dit via een webshop te doen. Hierdoor kan het productaanbod klein blijven of specialistisch.
Het grote voordeel is dat specialistische online shops die om een bepaald artikel heen staan veel fijner hun product kunnen promoten. Een online koffiezetapparaat retailer zal een veel fijnere impact hebben dan een huishoud shop dat een veel bredere richting op gaat en dus minder gedetailleerd richt op online promotie van koffiezetapparaten.
Voorbeelden van winkels t.o. specialistisch online winkels:
- schoenenwinkel vs. veiligheidsschoenen / werkschoenen shop
- huishoudwinkel vs. koffiezetapparaten shop
- speelgoedwinkel vs. lego shop
- beddenwinkel vs. dekbedden shop
Je merkt dat veel shops hiermee een niche markt creƫren waardoor zij een heel specifieke klant aanspreken.
Kosten
De kosten van een fysieke winkel wegen dan ook niet op tegen een online shop. Als een retailer een beetje handig is goed met een webshop CMS om kan gaan dan is dit bijna een fluitje van een cent.
Uiteraard zijn er grotere kosten dan alleen maar de webshop zelf. Veel online retailers steken dan ook veel geld in de online promotie van hun webshops. Dit is vooral om bezoekers aan te trekken.
Basiskosten
De basiskosten voor een webwinkel zitten hem vooral in de webshop zelf. Hiervoor moet de webwinkel aangemeld worden bij een hostingprovider en moet de webshop zelf nog gemaakt worden met een CMS systeem.
Bedrijfskosten
De rest van de kosten zijn bekend net zoals bij een fysieke winkel. Denk hierbij aan de volgende kosten:
- inkoopkosten
- logistieke kosten
- personeelskosten
- administratiekosten
Marketingkosten
De marketingkosten is het enige aan de bedrijfskosten wat verschilt tussen een fysieke winkel en een online winkel.
Online ondernemers hopen natuurlijk dat ze een goede of bekende naam krijgen zodat klanten zonder marketingcampagnes naar de webshop komen. Dit is wat een ondernemer uiteraard wilt. Maar het grote verschil is dat de marketingkosten van een online retailer voor het grootste deel liggen bij online marketing.